Gewoon je angsten overboord gooien en gáán. Het klinkt zo gemakkelijk…

Van nature ben ik iemand die nogal angstig is aangelegd. Ik herinner me nog steeds hoe ik als vierjarige niet naar de wc durfde op school om te plassen. Ik hield het de hele morgen op om het uiteindelijk bij mijn voordeur thuis te laten lopen… Met het vliegtuig gaan vond ik ook eng, want: zo’n ding kan neerstorten. En ik was ervan overtuigd dat er in de antieke naaimachine doos op zolder een vampier woonde.

Aardig gevonden willen worden

Inmiddels heb ik me gelukkig over al deze (kinderlijke) angsten heen kunnen zetten, maar daar kwamen weer andere voor terug: angst om niet aardig te worden gevonden, angst om voor groepen te spreken, angst om door de mand te vallen, etc. Ik weet als geen ander hoe makkelijk het is om je te laten leiden door dit soort angsten.

Zo ben ik veel te lang in een relatie blijven hangen uit angst. Angst om alleen te zijn, angst om het niet alleen te kunnen, angst dat ik spijt zou krijgen van mijn beslissing, angst voor het onbekende, angst om voor altijd alleen te zullen blijven…

Gáán

Uiteindelijk had ik twee keuzes, mij laten leiden door deze angsten en me voor altijd blijven afvragen wat er zou zijn gebeurd als ik me er niet door had laten leiden, of gáán…

Dus ik ging. Na een hele lange aanloop, dat wel.

Best decision ever. Maar God wat was het moeilijk om al die angstige gedachten die ik toen de tijd had niet de overhand te geven en door te zetten. Tel daar nog alle meningen van anderen bij op die deze angsten voedden. 

Zelfvertrouwen

Uiteindelijk heeft het mij zoveel zelfvertrouwen gegeven. Ik heb geleerd dat ik wel alleen kan zijn en dat ik heel goed voor mezelf kan zorgen. Ik heb geleerd dat ik kan vertrouwen op mezelf en ook dat mijn innerlijke stem het heel goed weet. En dan bedoel ik niet dat stemmetje dat zegt dat dingen niet kunnen en dat dingen niet goed gaan aflopen, maar die stem die dingen al weet voordat jij het weet. Je intuïtieve voelen, wat vaak niet eens uit te leggen is. 

Ben ik er nu? Zeker niet. Maar wanneer ik weerstand bij iets voel onderzoek ik wel waar dat vandaan komt en als dat angst is kijk ik of die angst gegrond is. In primaire zin is angst immers een beschermingsmechanisme en dus iets goeds. 

Je leeft maar één keer

You only live once. Het wordt zo vaak geroepen maar het is zo waar. Je leeft maar één keer dit leven, je hebt maar één kans en hoe zonde is het om dit niet voluit te doen vanwege angst. 

Ben jij klaar om je angsten overboord te gooien? En zo ja, welke?

 

Ik zeg YOLO!